keskiviikko 10. elokuuta 2016

Johanna Sinisalo - Salattuja voimia, opas valoisille ja pimeille poluille

Johanna Sinisalo on kokenut ja aktiivinen vuoristovaeltaja ja pitkän matkan patikoija. Tämä kyseinen teos sisältää yhden pienoisromaanin ja puolen tusinaa muuta lyhytproosa-tekstiä, jotka kaikki ovat tavalla tai toisella syntyneet patikkaretkien innoittamina. Kirjasta löytyy myös kokemusperäisiä neuvoja ja tietoja niille, jotka haluavat jonakin päivänö lähteä omille poluilleen.

"Kaihoamme ja kaipaamme koko ajan jotakin muuta, jotakin uutta, jotakin ennen kokematonta. Ja siksi olemmekin niin helppoja saaliita viihteelle ja huvituksille: maailma tulee television ja elokuvan kautta kehnoina jäljitelminä luoksemme, koska emme kulje sen halki"

Luin kirjan lukuhaasteen osioon: Vihervuosi 2016-sloganiin: "Minun maisemani - Maalla ja kaupungissa" - sopiva kirja. Minulla oli aluksi suuria vaikeuksia keksiä juuri tähän kohtaan sopivaa kirjaa, mutta sitten erään ystävän suosittelemana seikkailin Helmetin sivuilla ja löysin sieltä sivuston, jossa suositellaan lukuhaasteen eri osioihin kirjoja. Pienen selailun jälkeen iskin silmäni tähän ja pian se oli jo varauslistallani.



Johanna Sinisalon teoksista olen aiemmin lukenut kuuluisan Ennen päivänlaskua ei voi-teoksen, ja muistan vain kuinka en ymmärtänyt siitä oikein mitään. Tosin taisin silloin olla ylä-asteella. Olin kuitenkin  sen takia hieman varautunut aloittaessani tätä kirjaa.

Heti kirjan ensimmäisillä sivuilla huomasin, että pelkoni olivat olleet aivan turhia. Kirja on hyvin mukaansatempaava. Itse olen suuri vaellusblogien ystävä, ja tämä oli omalla tavallaan hyvin samantyylinen. Kirjassa on sekä fiktiivistä tarinankerrontaa, ja myös Sinisalon omia matkakertomuksia.

"Kylästä toiseen patikointi on silti hyvin hasuska ja palkitseva tapa matkustaa ja tutustua maahan kirjamellisesti ruohonjuuritasolla"

Kirjassa kerrotaan viidestä erinlaisesta vaellusympäristöstä. Jokaisesta kerrotaan ensin faktatietoja, minkälaista siellä on vaeltaa, miten siellä toimitaan jne. Sitten tulee joko fiktiivinen kertomus, joka liittyy alueeseen tai Sinisalon oma matkakertomusta, tai molempia. Kirjassa on kuvailtu Brittein saarta, Alppeja, Appalakkeja, down Under, sekä muita kiinnostavia euroopan kohteita.
Kirjan lopussa on myös kerrottu käytännön neuvoja: ruokahuollosta, omien taitojen testauksesta, matkojen suunnittelusta.

Itse koin kirjan viihdyttäväksi tietokirjaksi. Sain todella paljon hyvää tietoa, neuvoja ja ohjeita, mutta samalla Sinisalon kertomukset olivat todella kiehtovia ja viihdyttäviä. En muista, että olisin aikaisemmin törmännyt samankaltaiseen teokseen. Jo aika pian alun jälkeen huomasin kirjoittavani muistikirjaani ylös eri polkujen nimiä ja sivustoja, joita Sinisalo mainitsee kirjassa. Kirja inspiroi ottamaan askeleen eteenpäin ja haastamaan itseään. Itse koin erityisen hienoksi, että kirjassa kuvataan sitä, miten kuka tahansa kunnosta tai iästä riippumatta voi aloittaa harrastuksen, kumhan muistaa omat rajoitukset ja ottaa ne realistisesti huomioon.

On ihme, jos tämän kirjan saa luettua, ilman että vaelluskärpänen onnistuu puremaan ja pahasti. Itse koin kaikkein mielenkiintoisemmaksi kuvaukset Brittein saarten vaellusreiteistä. Varmaan rupean heti tutkimaan enemmän kyseisiä reittejä ja polkuja tämän postauksen kirjoitettuani. Ainahan sitä voi suunnitella vaikka toteutuksesta ei vielä olisikaan tietoa.

Suosittelen kirjaa ehdottomasti kaikille vaellusharrastuksesta kiinnostuneille. Vaellusharrastustakin voi harrastaa niin monella erinlaisella tapaa, ja Sinisalo tuo hienosti tässä kirjassa noita tapoja esille. Ja samoin sen, että vaelluksessa pääpointti ei ole kilometrien määrä, tai kuinka nopeasti kävelee tietyn reitin. Se on itsensä ylittäminen, ja maailman löytäminen uudella tapaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti