tiistai 18. lokakuuta 2016

Samuel Bjørk - Minä matkustan yksin


Eräänä lokakuun iltana messengeriini ilmaantui viesti, jossa työkaverini kysyy haluaisinko lukea tämän kyseisen kirjan. En ollut kuullutkaan koko teoksesta, mutta hänen kehunsa saivat kirjan kuulostamaan niin loistavalta, etten voinut vain ohittaa sitä.

Ja todellakin! Tätä kirjaa ei voi lukea ja olla pitämättä siitä. Jos rakastat dekkareita läheskään yhtä paljon kuin minä, niin tämä kirja nousee heti suosikkikirjojesi kärkeen!

Samuel Bjørk nimen takana piilee norjalainen moniosaaja Frode Sander Øien. Øien on kirjoittanut viisi näytelmää, julkaissut kuusimusiikkialbumia ja julkaissut kaksi romaania. Minä matkustan yksin on hänen ensimmäinen trilleri. 

Metsästä löytyy kuolleen kuusivuotias tyttö. Lapsi on puettu nukenvaatteisiin ja kaulassaan hänellä on lappu "Minä matkustan yksin."

Hyytävä tapausta alkaa tutkia elämää nähnyt vanhan liiton poliisi Holger Munch. Hän saa työparikseen nuoren Mia Krügerin, joka on huippulahjakas mutta jota riivaa menneisyyden henkilökohtainen tragedia. 

Pian löytyy toinenkin kuollut tyttö, ja tutkijoille käy selväksi, että tämä ei vain karmiva yksittäinen tapaus. Joku metsästää pieniä tyttöjä. 

Kirja on kaikessa synkkyydessään aivan loistavaa luettavaa. Kirjan kuvailemat olot, synkkyys ja ihmisluonteen pimeä puoli on aivan uskomattoman hienosti kirjoitettu, ja kirja todellakin tempaisee lukijan hetkessä mukaansa. En itse malttanut laskea kirjaa alas vaan ahmin sen yhden aamupäivän aikana ja hoin monta kertaa "ei voi olla totta!" ja "tää on ihan loistava"! Onneksi kukaan ei ollut siis tuota yksinpuhelua kuuntelemassa, olisivat voineet luulla että olen seonnut nyt aivan kokonaan.

Kirjasta tulee mieleen monet muutkin pohjoismaalaiset dekkaristit: Stieg Larssonin Millenium- sarja nerokkaan ja piemän menneisyyden omaavan naispäähenkilön suhteen, ja Camilla Läckberg  kuvailuineen ja miten tarinan kerronnan perusteella. Pohjolan dekkareistella tuntuu olevan hyvin omanlaisensa tapa kuvailla ihmisen pimeää puolta. Pahat ihmiset ovat pahoja, mutta heillä on hyvin inhimilliset syynsä olla sellaisia. Tai sitten ei.

Jos et ole vielä tutustunut tähän kirjaan, niin ehdottomasti! Juokse kirjakauppaan tai osta e-kirja, tai laita varausjonoon, mutta tämä sinun on pakko lukea!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti