sunnuntai 8. tammikuuta 2017

Tess Gerritsen - Taidonnäyte

Yksi tämän vuoden projekteistani on lukea Tess Gerritsenin kaikki Rizzoli & Isles- sarjan kirjat (älä erehdy luulemaan, että kirjat ja kirjoihin löyhästi perustuva tv-sarja ovat yhtään samanlaiset). Totta puhuen olen nämä kaikki kirjat jo aikaisemmin lukenut, mutta tällä hetkellä kaipaan jotain aivot narikkaan-lukemista (ja sitä nämä kirjat tarjoavat minulle), ja kuka nyt ei rakastaisi kunnon dekkareita.

"Nousen sohvalta ja kävelen TV:n ääreen. Painan käteni kuvaruutua vasten. En kuuntele toimittajan kertojanääntä; keskitän kaiken huomioni tuon naisen kasvoihin."

Uhri on olohuoneessa. Auki viiletty kurkku. Ilmastointiteippisiteet.
Etsivä Jane Rizzoli ymmärtää heti, miksi hänet on kutsuttu paikalle. Tilanne on karmivan tuttu. Yöllinen murtautuminen ikkunasta sisään. Uhri tai uhrit yllätetty unesta. Siististi laskostettu yöpaita makuuhuoneen tuolilla. Ja kateissa oleva nainen.
Kaikki tuntuu viittaavan lehdistön Kirurgiksi kutsumaan nerokkaseen sarjamurhaajaan. Tämä ei kuitenkaan voi olla jhänen työtään. Warren Hoyt on visusti lukkojen takana.
Mutta mitä on tapahtunut uhrin vaimolle?



Taidonnäyte on toinen Rizzoli & Isles romaani. Suunnitelmana oli, että lukisin kirjat järjestyksessä, mutta koska en omista ensimmäistä kirjaa (ja koska jouluna luin neljännen kirjan) päätin aloittaa toisesta kirjasta. Kirjoja ei oikeastaan tarvitse lukea järjestyksessä (paitsi kaksi ekaa kannattaa lukea järjestyksessä, ihan vain sen takia että ensimmäisen kirjan tapahtumat vaikuttavat suuresti toiseen kirjaan) ja kirjoissa on aina uudet rikokset, mutta koska päähenkilöiden tarinat kehittyvät kirjasarjan kuluessa, olisi se kuitenkin suotavaa.

"Hän istui autossaan ilmastointilaitteesta tulvivassa lämpimässä ilmavirrassa. Hiki helmeili hänen kasvoillaan. Illan kuumuuskaan ei kyennyt karkottamaan vilun väristyksiä, jotka ruumiinavaussalin jäljiltä vaivasivat häntä edelleen."

Kirjan päähenkilönä on Jane Rizzoli, Bostonin poliisin etsivä. Hänen täytyy pitää yllään kovaa ulkokuorta miesvaltaisessa ympäristössään, ja onkin tottunut pidättelemään tunteitaan. Jane on kova ja vahva naishahmo, joka pitää päänsä, ja osoittaa olevansa miesten arvoinen, ellei jopa parempikin. Tässä kyseisessä kirjassa nähdään kyllä Janesta toinen herkempikin puoli, kun FBI:n agentti Gabriel Dean tunkeutuu käynnissä olevaan murhatutkimukseen, ja lopulta hän ja Jane löytävät yhteisymmärryksen.

Kirjassa hypitään paikoin kahden eri ihmisen välissä. Kirjassa seurataan päähenkilöä Janea, mutta kirjassa on myös kohtia, jolloin murhaaja kertoo omaa tarinaansa. Hän paljastaa ajatuksiaan ja kertoo minkälainen ihminen hän on, mitä hän ajattelee. Nämä kohdat ovat ehkä kirjan kammottavia, niissä kuvataan todellista kammoksuttavaa psykopaattista murhaajaa ja hänen ajatusmaailmaansa.
Pidän siitä, että kirjassa annetaan murhaajaankin syvempi näkökulma. Hän ei ole vain se joku kammottava hahmo, vaan tavallaan hänellekkin annetaan tässä puheenvuoro.

Yritin kauheasti miettiä mitä muuta sanottavaa minulla olisi kirjasta, mutta törmäsin koko ajan siihen että en voi sanoa mitään paljastamatta liikaa ensimmäisen kirjan tapahtumia. Jota en halua nyt tehdä.
Joten taidankin tätä kirjaa miettiä sitten tarkemmin sitten ensmmäisen kirjan kohdalla (ensimmäinen kirja on muuten nimeltään Kirurgi). Palaillaan siis myöhemmin asiaan!

Rizzoli & Isles-Kirjat
  • Kirurgi, 2002
  • Taidonnäyte, 2003 Luettu
  • Synnintekijä,2004
  • Kaksoisolento, 2005 Luettu
  • Katoaminen, 2006
  • Mefisto-klubi, 2007
  • Voitonmerkki, 2009
  • Jääkylmä, 2010
  • Hiljainen tyttö, 2011
  • Eloonjäänyt, 2012
  • Salametsästäjä, 2015

P.S. Kävin Taidonnäytteen ostamassa tänään kirpputorilta, ja arvatkaapa vaan kuinka rasittavaa oli yrittää saada hintalappua irti kirjan kannesta! Ihan tuskaa!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti