lauantai 3. maaliskuuta 2018

Adam Silvera - They both die at the end

Kirjan päähenkilöinä on Mateo ja Rufus ja tapahtumat sijoittuvat molemman pojan 24 viimeiselle tunnille. Kirjan idea on aivan loistava! Samana päivänä kun kuolet saat soiton, joka ilmoittaa sinulle, että kuolet seuraavan vuorokauden kuluesssa. Et tiedä miten tai milloin, vain sen, että se tapahtuu seuraavan 24 tunnin kuluessa.

"Maybe it's better to have gotten it right and been happy for one day instead of living a lifetime of wrong."

Kirjan alussa Mateo ja Rufus molemmat saavat tämän soiton. He eivät tiedä toisistaan mitään, molemmat elävät omaa aivan toisistaan erilaista elämäänsä. He kuitenkin tutustuvat soiton saatuaan Last Friends nimisessä sovelluksessa, joka yhdistää ihmisiä heidän viimeisenä elinpäivänään. Tai kuolevia ja niitä, jotka haluavat viettää päivän kuolevan ihmisen seurassa. Molemmat ovat yksin, ja kaipaavat jotain seuraa viimeiselle päivälleen.


Kirja oli tottapuhuen aivan ihana! En muista milloin viimeksi olisin lukenut yhtä sydäntäriipaisevan ja samalla niin ihanan kirjan. Kirjassa pelataan ajatuksella: mitä tekisit jos tietäisit kuolevasi tänään? Voiko viimeisenä päivänään muuttaa vielä elämäänsä? Kuinka rohkea pitää olla, jotta tuntee eläneensä täysillä? Juuri näitä syviä ajatuksia, joita useimmat ihmiset pyörittelevät mielessään.
Kirja pistää ajattelemaan mitä haluaa elämältä, ja kuinka haluaa elämänsä viettää. Ketkä ovat ne tärkeimmät ihmiset, jotka haluaisi luokseen viimeisenä päivänä, ja mitä kaikkea tekisi heidän eteensä.

Kirja todellakin pistää ajattelemaan, ja arvostamaan elämää.

"Today is one long morning. But I have to be the one who wakes up and gets out of the bed. I look ahead at the empty streets, and I start walking towards Rufus and his bike, walking toward death with every minute we lose, walking against a world that's against us."

Kirjassa kerrotaan tapahtumia Mateon ja Rufuksen näkökulmasta. Kirjailija vaihtelee luvuittain kertojaa, lisäksi kirjassa on muutama luku henkilöistä, jotka vaikuttavat poikien kuolemaan. Kirja on mielenkiintoinen, sillä harvoin lukija voi päätellä jo kirjan nimestä, että päähenkilöt kuolevat, harvoin se myöskään on koko kirjan idea.

Teos on suunnattu nuorille aikuisille, mutta ehdottomasti sopii kaikille. Tietenkin päähenkilöt ovat nuoria aikuisia itse, mutta teemat ovat siltikin samat. Kuoleminen, eläminen, mikä on tärkeää? Suosittelen kirjaa suurella lämmöllä. Se on sydäntälämmittävä teos, joka ei missään nimessä jätä kylmäksi.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti