tiistai 21. kesäkuuta 2016

Waris Dirie - Cathleen Miller: Aavikon kukka

Aavikon kukka on Waris Dirien omaelämänkerta, hän kertoo tarinansa kuinka päätyy Somalian aavikolta paimentolaisperheestä huippumalliksi ja lopulta YK:n erikoislähettilääksi. Tarina on samaan aikaan uskomaton, että koskettava.


Ennen kirjaa olin nähnyt useaan otteeseen samannimisen elokuvan, joka perustuu samaan tarinaan. Kirja kertoo uskomattoman vahvan naisen uskomattoman tarinan, kuinka hän pakenee järjestettä avioliittoa, seikkailee kohti suurta kaupunkia, jossa ei ole koskaan ennen käynyt, kuinka hän muuttaa lontooseen ja päättää jäädä sinne ja alottaa kaiken alusta. Kuinka rohkeasti hän muuttaa uuteen maailmaan, ilman että osaa kieltä, ilman että osaa lukea tai kirjoittaa.

Tässä kirjassa enemmänkin tarina oli pääosassa, ei niinkään teksi. Teos oli helposti luettavissa, sanojen kanssa ei niinkään leikitelty vaan asiat kerrottiin niinkuin ne olivat. Eikä mikään ihme, kirjahan on omaelämänkerta, eikä niinkään kaunokirjallinen teos.

"Kuten aina suuressa perheessä, meilläkin jokainen omaksui jonkin roolin. Minä olin kapinallinen. Ansaitsin maineen teoilla, jotka minusta olivat aivan järkeenkäyviä ja perusteltuja, mutta vanhemmistani, varsinkin isästä, ne olivat ilkivaltaa."

Kirja kertoo ennen kaikkea tyttöjen ympärileikkauksesta, vanhasta afrikkalaisesta perinteestä, jossa silvotaan tyttöjen sukupuolielimet ja ommellaan jäljelle jääneet osat yhteen, jättäen pieni reikä. Tapa on julma, ja johtuu lähinnä tietämättömyydestä ja taikauskosta. Kirjassaan Waris Dirie kertoo rohkesti omasta ympärileikkauksestaan ja kaikesta mitä se aiheutti fyysisesti, että psyykkisesti. Kirjan tarkoitus onkin lisätä länsimaissa tietoisuutta tästä julmasta afrikkalaisesta perinteestä.

"Afrikkalaisessa kulttuurissa naisia on silvottu yli neljä tuhatta vuotta. Monet uskovat että se on Koraanin käsky, koska käytäntö on vallalla lähes kaikissa muslimimaissa. Niin ei kuitenkaan ole. Koraani tai Raamattu eivät kumpikaan mainitse, että naisten silpominen olisi Jumalan mielen mukaista. Tapaa suosivat ja vaativat miehet, tietämättömät, itsekkäät miehet, jotka haluavat varmistaa omistusoikeutensa naisensa seksuaalisuuteen."

Teos oli koskettava, mutta kuitenkin samaan aikaan hyvin vahva. Täällä länsimaissa meidän on välillä hankala ymmärtää elämää muualla. Minkälaista on kasvaa afrikkalaisessa kulttuurissa, elää vanhojen perinteiden mukaisesti. Ennenkuin Waris Dirie otti asian esille puhumalla Marie Claire-lehden toimittajalle tyttöjen ympärileikkauksesta, ei asiasta ollut puhuttu kuuluvalla äänellä. Waris toi asialle kauan kaivattua julkisuutta, ja levitti tietoisuutta ja kampanjoi ympärileikkausten loppumisen suhteen.

Kirja ja elokuva erosivat toisistaan hieman. Jotenkin tuntui, että elokuvassa tapahtui enemmän. Tottakai käsikirjoitusta oli varmasti dramatisoitu paljon enemmän mitä kirjassa.



Kirjan englanninkielinen versio ilmestyi vuonna 1998 ja elokuva ilmestyi vuonna 2009.
Luin kirjan lukuhaasteen kohtaan Afrikkalaisen kirjoittama kirja.



Tässä vielä elokuvan traileri! Katseluiloa!










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti